Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΩΝ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

Σε προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για το πώς τα προγράμματα επιβράβευσης μπορούν να εμπλουτίσουν τα ταξίδια και τις εμπειρίες μας και πώς μπορούμε να εντάξουμε τη συλλογή πόντων στην καθημερινότητά μας. Για να καταλάβουμε όμως λίγο καλύτερα πώς να εξαργυρώνουμε σωστά τους πόντους/μίλια που έχουμε με τόσο κόπο συλλέξει πρέπει να μάθουμε να εκτιμούμε και την αξία τους. Αυτό επίσης θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε και τις διάφορες προσφορές εξαργύρωσης πόντων που βλέπουμε κατά καιρούς και να καταλάβουμε αν πρέπει να ενδώσουμε….

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι θέλετε να πετάξετε για Λονδίνο και σκέφτεστε να κάνετε χρήση των μιλίων που έχετε στην Aegean. Ας πούμε επίσης ότι το εισιτήριο μετ’επιστροφής στην οικονομική θέση, σε Flex ναύλο, κοστίζει €300. Η αντίστοιχη εξαργύρωση με την Aegean κοστίζει, συνήθως, 23,920 μίλια και περίπου €83 σε φόρους. Με άλλα λόγια, κάνοντας χρήση των μιλίων σας, θα εξοικονομήσετε €217 (300-83). Ας δούμε λοιπόν αν αυτή είναι «καλή» χρήση των μιλίων σας (και βάζουμε το ‘καλή’ σε εισαγωγικά γιατί αρχικά θα εξετάσουμε καθαρά ορθολογιστικούς παράγοντες).

Τα 23,920 μίλια μας έδωσαν αξία €217, δηλαδή συνολικά περίπου 0.9 λεπτά για κάθε μίλι (21,700 λεπτά / 23,920 μίλια). Η απόδοση αυτή μπορεί να μειωθεί ακόμα παραπάνω αν γίνουμε πιο αυστηροί και συνυπολογίσουμε τα μίλια που δεν θα συλλέξουμε από την πτήση λόγω της εξαργύρωσης.

Στη συνέχεια, ας πούμε ότι θέλουμε να εξαργυρώσουμε μίλια της Aegean για μια πτήση στη διακεκριμένη θέση (business class) από Αθήνα για Los Angeles με την Swiss Airlines (η οποία είναι συνεργάτης της Aegean μέσω της Star Alliance). Μια τέτοια εξαργύρωση απαιτεί 90,000 μίλια (μετ’επιστροφής) και περίπου €400 σε φόρους. Από την άλλη, η αγορά ενός τέτοιου εισιτήριου κυμαίνεται συνήθως στα €3,000. Οπότε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα 90,000 μίλια μας δίνουν αξία €2600, δηλαδή 2.9 λεπτά για κάθε μίλι.

Εύκολα βλέπουμε λοιπόν ότι στη δεύτερη περίπτωση παίρνουμε πολύ μεγαλύτερη απόδοση από τα μίλια μας και σίγουρα μια πολύ πιο ευχάριστη εμπειρία, πετώντας σε διακεκριμένη θέση, με πλήρως ανακλινόμενο κάθισμα, κάτι το οποίο μας εξασφαλίζει μια άνετη πτήση των 10+ ωρών. Σε αντίθεση με την εξαργύρωση ενός εισιτηρίου οικονομικής θέσης για Λονδίνο η οποία, πέραν φυσικά από το (σχετικά μικρό) οικονομικό όφελος, δεν μας δίνει κάποια άλλη ιδιαίτερη αξία από άποψη εμπειρίας και άνεσης.

Εκτός από τις πράξεις πρέπει βέβαια να συνυπολογίσουμε και άλλους παράγοντες. Μια βασική ερώτηση που πρέπει πάντα να κάνουμε στον εαυτό μας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι: πόσα χρήματα είμαι, ειλικρινά, διατεθειμένος/η να δώσω για αυτή την εμπειρία; Ακόμα και αν το ταξίδι στο Los Angeles έδινε πολύ χαμηλή απόδοση λεπτών/μιλίων, οι περισσότεροι από εμάς δεν θα ήθελαν ή δεν θα μπορούσαν να διαθέσουν €3000 για την αγορά του εισιτηρίου. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι μια πτήση σε διακεκριμένη θέση, ειδικά σε υπερατλαντική πτήση και δη για το Los Angeles, είναι για πολλούς διακαής πόθος, τότε γρήγορα αντιλαμβανόμαστε ότι οι παραπάνω πράξεις έχουν λίγη σημασία… Στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να παίρνετε προφανώς μεγάλη προσωπική ικανοποίηση. Αξία ανεκτίμητη όπως λέει και η γνωστή διαφήμιση! Επίσης, και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, η εξαργύρωση μας προσφέρει ένα μεγάλο προνόμιο: τη δυνατότητα να αλλάξουμε ή να ακυρώσουμε το εισιτήριο με σχετικά πολύ μικρό κόστος, κάτι το οποίο συνήθως δεν είναι εφικτό στα κανονικά εισιτήρια (αν και συγκεκριμένα, στα εισιτήρια Flex της Aegean μπορούμε έτσι και αλλιώς να κάνουμε αλλαγές με μοναδικό κόστος την ενδεχόμενη διαφορά στο ναύλο και ακύρωση με συνολικό κόστος περίπου €80, ανάλογα τον προορισμό). Αν λοιπόν αυτή η ευελιξία σας είναι σημαντική, τότε και πάλι μπαίνει στη μέση ένας αστάθμητος παράγοντας που μόνο εσείς μπορείτε να αξιολογήσετε στην εκάστοτε περίπτωση.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η ‘αξία’ των μιλίων ή των πόντων είναι ένα υποκειμενικό θέμα και αλλάζει με τις ανάγκες σας. Σε γενικές γραμμές, μια εξαργύρωση καλό είναι να μας δίνει απόδοση τουλάχιστον 1 λεπτό για κάθε μίλι και ιδανικά πάνω από 1.5. Παρόμοια, ή και πολύ υψηλότερα επίπεδα, επιτυγχάνονται συνήθως όταν πραγματοποιούμε εξαργυρώσεις για υπερατλαντικές πτήσεις σε διακεκριμένη (business class) ή πρώτη θέση (first class), τα εισιτήρια των οποίων κοστίζουν χιλιάδες ευρώ. Στον αντίποδα, έχουμε εξαργυρώσεις όπως η αγορά μιας οδοντόκρεμας Sensodyne (που κοστίζει περίπου €3.5) από τα ΑΒ Βασιλόπουλος με 1,100 Alpha Bonus πόντους! Δηλαδή, μια απόδοση της τάξεως των 0.31 λεπτών ανά πόντο. Όσο και να θέλετε να παρακάμψετε τους ορθολογιστικούς παράγοντες (αν πάλι υπάρχουν συναισθηματικοί που μπαίνουν στη μέση με την αγορά μιας οδοντόκρεμας τότε έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα!) σας εκλιπαρώ: ΜΗΝ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΟΥΣ ΣΑΣ!!

No Comments