ΓΙΑΤΙ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΠΟΝΤΟΥΣ

Πολύ συχνά μας ρωτάνε γιατί μας ενδιαφέρει τόσο η συλλογή πόντων! Η απλή απάντηση είναι γιατί οι πόντοι και τα μίλια επιβράβευσης έχουν οικονομική αξία και μπορούν έτσι να μας προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες που ενδεχομένως δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αλλιώς. Για να καταλάβουμε όμως καλύτερα την σημασία της συλλογής πόντων, ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα:

Δύο φιλικά ζευγάρια αποφασίζουν να πάνε μαζί διακοπές στη Νέα Υόρκη για 10 μέρες (9 διανυκτερεύσεις).

Το πρώτο ζευγάρι αποφασίζει να πετάξει με Swiss Airlines και πληρώνει €825 για κάθε εισιτήριο οικονομικής θέσης. Επίσης, αποφασίζει να μείνει στο Sheraton New York Times Square το οποίο κοστίζει $323 (~€295) το βράδυ.

Συνολικά λοιπόν πληρώνει €1650 για τα εισιτήρια + (9 x €295) για το ξενοδοχείο = €4,305

Το δεύτερο ζευγάρι αποφασίζει να πάρει την ίδια πτήση και να μείνει στο ίδιο ξενοδοχείο. Ωστόσο, αποφασίζει επίσης να εξαργυρώσει πόντους που έχει συλλέξει στα αντίστοιχα προγράμματα επιβράβευσης.

Εξαργυρώνει πόντους του προγράμματος Miles+Bonus, μια και η Swiss Airlines είναι μέλος της Star Alliance και ως εκ τούτου συνεργάτης της Aegean Airlines. Εξαργυρώνει συνολικά 60,000 μίλια ανά εισιτήριο και πληρώνει €300 επίσης ανά εισιτήριο για τους φόρους.

Έχει επίσης στη διάθεση του πόντους από το πρόγραμμα SPG της Starwood στην οποία και ανήκει το ξενοδοχείο. Η εξαργύρωση μίας νύχτας στο ξενοδοχείο κοστίζει 13,500 SPG πόντους οπότε το ζευγάρι αποφασίζει να εξαργυρώσει 54,000 πόντους για 4 διανυκτερεύσεις. Πράττοντας έτσι, το ζευγάρι εξασφαλίζει δωρεάν και τη 5η διανυκτέρευση μέσω της ειδικής προσφοράς του SPG (για κάθε εξαργύρωση 4 διανυκτερεύσεων, η 5η είναι δωρεάν).

Το δεύτερο ζευγάρι λοιπόν επιβαρύνεται συνολικά με €600 για τις πτήσεις και (4 x €295) για το ξενοδοχείο = €1,780

Με άλλα λόγια, το ζευγάρι εξαργύρωσε συνολικά 120,000 μίλια της Aegean και 54,000 SPG πόντους και εξοικονόμησε €2,525!

Ωστόσο, με το να εξαργυρώσουν πόντους δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν μίλια από την πτήση τους. Το αν έκαναν σωστή εξαργύρωση των πόντων και των μιλίων τους είναι ένα άλλο θέμα το οποίο θα αναπτύξουμε σε άλλο άρθρο. Το ζητούμενο όμως είναι ότι αν το συγκεκριμένο ζευγάρι δεν μπορούσε να διαθέσει τα €2,525 τα οποία «γλύτωσε», τότε ενδεχομένως να μην είχε πάει καθόλου ταξίδι. Οι πόντοι τους προσέφεραν λοιπόν την ευκαιρία να ζήσουν μία εμπειρία με τους φίλους τους που μπορεί να είναι μοναδική!

Το δίδαγμα λοιπόν είναι ότι οι πόντοι και τα μίλια είναι ένα «νόμισμα» του οποίου η αξία αλλάζει ανάλογα με το πώς κάνουμε χρήση του. Χρησιμοποιείστε το σωστά και τότε σίγουρα θα σας προσφέρει εμπειρίες ζωής!

7 Σχόλια
 • ANASTASIA vEN
  Posted at 09:40h, 24 September Απάντηση

  Ενδιαφέρον το blog σας που μόλις ανακάλυψα …αλλά στο συγκεκριμένο παράδειγμα δυστυχώς οι φόροι της Swiss στοιχίζουν πολύ περισσότερο με εξαργύρωση μιλίων της Aegean για την διαδρομή ATH-NYC (economy class). Συγκεριμένα ATH-NYC είναι 260 ευρώ και NYC-ATH είναι 162 ευρώ σύνολο 423 ευρώ με την προυπόθεση να βγουν 2 διαφορετικά εισιτήρια. Αν βγουν σε ένα το κόστος ανεβαίνει στα 462 ευρώ συνολικά Αυτό συμβαίνει αρκετές φορές και με άλλες εταιρείες. Μήπως ξέρετε γιατί;
  Τέλος υποθέτω οτι στο παράδειγμα που αναφέρατε βάλατε τυχαία ποσά, διότι μου φαίνεται απίθανο να τετραπλασιάστηκε το κόστος των φόρων εντός 4 μηνών. Σωστά;

  • Greek for Points
   Posted at 14:19h, 24 September Απάντηση

   Καλησπέρα Αναστασία! Ναι τα ποσά που αναφέραμε ήταν όντως λίγο-πολύ τυχαία, αν και συγκεκριμένα με μίλια της United η εξαργύρωση σε Swiss επιφέρει όντως 100 ευρώ σε φόρους. Εξαρτάται πάντα και από την εταιρεία με της οποίας τα μίλια γίνεται η εξαργύρωση. Σίγουρα αν οι φόροι είναι τόσο υψηλοί τότε δεν αξίζει να κάνεις εξαργύρωση σε economy μια και το ποσό που θα εξοικονομήσεις είναι ελάχιστο (μπορείς εύκολα να βρείς κανονικό εισιτήριο economy με περίπου 600 ευρώ).

   Όσον αφορά τη διαφορά σε φόρο για 2 εισιτήρια αυτό ομολογουμένως δεν το έχουμε ξανακούσει. Οι φόροι είναι σχεδόν πάντα σταθεροί. Αν μιλήσεις με την Aegean και σου εξηγήσουν γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά σε παρακαλώ να μας ενημερώσεις!

 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
  Posted at 13:14h, 26 September Απάντηση

  Καμία εξήγηση δεν μας δίνει η Aegean αλλά διαπίστωσα την μεγάλη διαφορά τυχαία όταν θέλησα να επιστρέψω από SAO-ATH και χρειάστηκε να βγάλω one oway εισιτήριο. Θέλω να σας ρωτήσω όμως κάτι άλλο επειδή αναφέρατε οτι με μίλια της United η εξαργύρωση σε SWISS θέλει για φόρους 100 ευρώ. Πως συγκεντρώνει ένας έλληνας μίλια με United? Υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα συλλογής μιλίων με πιστωτική κάρτα όπως της Aegean Bonus Visa ή απλώς πρέπει να γραφτεί στο πρόγραμμα συγκέντρωσης μιλίων της United και να κάνει πολλές πληρωμένες πτήσεις με United ώστε να μαζέψει μίλια και να δικαιούται μετά award εισιτήριο?

  • Greek for Points
   Posted at 13:23h, 26 September Απάντηση

   Ένας τρόπος είναι σίγουρα μέσω πτήσεων Star Alliance οι οποίες μπορούν να πιστωθούν στη United αν και λογικά για όσους μένουν στην Ελλάδα (και δεν πετάνε συχνά) είναι καλύτερο να πιστώνονται στην Aegean μια και είναι πολύ ευκολότερο να γίνει κάποιος Star Alliance Gold. Ο άλλος τρόπος είναι μέσω μεταφοράς πόντων από προγράμματα επιβράβευσης ξενοδοχείων όπως της Marriott. Μπορεί επίσης να γίνει μεταφορά από το Starwood Preferred Guest (SPG) στην Marriott και από εκεί στην United. Τέλος, στην Ελλάδα υπάρχουν και οι Membership Rewards κάρτες της AMEX των οποίων οι πόντοι μπορούν να μετραπούν σε SPG points (ωστόσο με σχετικά χαμηλή απόδοση) και έτσι σε United. Ελπίζω να βοηθήσαμε!

 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
  Posted at 19:27h, 27 September Απάντηση

  Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά επιβράβευση ξενοδοχείων όπως η Marriott σημαίνει γερό πορτοφόλι για να μείνεις εκεί ώστε να μαζέψεις πόντους. Εγώ έχω βρει άλλο τρόπο να ταξιδεύω συχνά και οικονομικά. Επιτρέψτε μου να τον μοιραστώ μαζί σας, Ονομάζεται home exchange και υπάρχουν πολλά σχετικά site. Το οικονομικότερο είναι το homeforexchange.com και νομίζω οτι είναι ο καλύτερος και οικονομικότερος τρόπος να γνωρίζεις μέσα από την ματιά των ντόπιων έναν τόπο ως ταξιδευτής και όχι ως τουρίστας.

  • Greek for Points
   Posted at 16:08h, 28 September Απάντηση

   Απόλυτα δεκτό Αναστασία αν και αρκετές φορές μπορείς να βρείς καλές προσφορές. Σε κάθε περίπτωση, μπράβο που βρίσκεις έξυπνους τρόπους να ταξιδεύεις!

 • VASILEIOS D.P.
  Posted at 21:22h, 21 January Απάντηση

  Από προσωπική μου εμπειρία ,

  εξαργύρωσα 45000 μίλια από τον λογαριασμό μου Miles + bonus της Aegean και ταξίδεψα Ν.Υ απο Αθήνα σε Business class με πτήση της Swiss air. Συνολικά πλήρωσα 267 €, ( one way )
  Στην επιστροφή από Βοστόνη – Αθήνα με Turkish Airlines στην economy , εξαργύρωσα 30000 μίλια μου είχα και πληρωσα 67€ σε φόρους μόλις ,

Post A Comment