ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ GOOGLE FLIGHTS!

Τα τελευταία χρόνια το Google flights έχει αναμφισβήτητα καθιερωθεί ως η καλύτερη μηχανή αναζήτησης πτήσεων. Είναι πολύ απλό στη χρήση και προσφέρει πάρα πολλές ενδιαφέρουσες και χρηστικές λειτουργίες. Πρόσφατα αναβαθμίστηκε και έγινε ακόμα καλύτερο οπότε επιβάλλεται να είστε εξοικειωμένοι με τη χρήση του αν θέλετε να γίνεται πιο «έξυπνοι» ταξιδιώτες! Προς το παρόν, η κανούρια έκδοση του Google flights δεν είναι διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες και φαίνεται να γίνεται επιλεκτικά/πιλοτικά. Για να δείτε αν έχετε πρόσβαση πάτε απλά στο κανονικό site εδώ και βλέπετε αν υπάρχει η επιλογή πάνω δεξιά που σας παραπέμπει να δοκιμάσετε (Try now) την καινούρια έκδοση. Ακόμα και να μην έχετε πρόσβαση στην καινούρια έκδοση όμως, η παλιά δεν απέχει πάρα πολύ οπότε οι διαδικασίες που θα διαβάσετε παρακάτω μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν και στις δύο εκδόσεις.

Bασικές λειτουργίες (δείτε την φωτό παρακάτω)

  1. Εδώ εισάγετε την αφετηρία και τον προορισμό σας καθώς και τις ημερομηνίες που ψάχνετε και τη θέση (economy, premium economy, business, first). Αν ψάχνετε για πιο περίπλοκο δρομολόγιο, π.χ. εκκίνηση από Αθήνα και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη τότε επιλέξετε multi city.
  2. Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε την τιμή του εισιτηρίου 3 μέρες πριν και 3 μέρες μετά από αυτές που έχετε δηλώσει
  3. Εδώ μπορείτε να δείτε πώς κυμαίνεται η τιμή του εισιτηρίου για το ίδιο ταξίδι σε άλλες χρονικές περιόδους. π.χ. πόσο κοστίζει ένα ταξίδι Αθήνα-Σιγκαπούρη για 9 μέρες τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φλεβάρη και ποιές μέρες συγκεκριμένα δίνουν την καλύτερη τιμή. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τη διάρκεια του ταξιδιού πχ. 5 μέρες.
  4. Δείτε αν υπάρχουν άλλα κοντινά αεροδρόμια που πιθανόν δίνουν καλύτερη τιμή π.χ. London Heathrow με Gatwick ή με Stansted
  5. Δείτε διάφορες συμβουλές για να βελτιώσετε το ταξίδι σας π.χ. μπορεί να είναι φθηνότερο να πετάξετε first class αντί για business. Επίσης, έχετε πρόσβαση σε ταξιδιωτικούς οδηγούς για την πόλη που έχετε διαλέξει
  6. Από εδώ ρυθμίζετε τυχόν περιορισμούς που θέλετε π.χ. μέχρι πόσους ενδιάμεσους σταθμούς θέλετε να έχει το ταξίδι, αν θέλετε να πετάξετε μόνο με Star Alliance, την ώρα της πτήσης κ.ά!
  7. Με αυτή τη λειτουργία μπορείτε να ταξινομήσετε τις πτήσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις σας π.χ. φθηνότερη προς ακριβότερη, μικρότερη διάρκεια ταξιδιού κτλ.

Μπορείτε επίσης να δείτε τον τύπο του αεροσκάφους και του καθίσματος καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την πτήση που σας ενδιαφέρει.

Μία επίσης πολύ σημαντική λειτουργία, είναι η δυνατότητα παρακολούθησης της τιμής μιας πτήσης (track price). Μέσω αυτής της λειτουργίας, μπορείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά email όταν αλλάζει η τιμή μιας πτήσης που σας ενδιαφέρει. Για να βρείτε το track price πρέπει να πάτε στο μενού πάνω αριστερά.

Ύστερα, προσθέτετε το Gmail σας στο οποίο θέλετε να λαμβάνετε τις ειδοποιήσεις.

Και μετά ξεκινάτε την αναζήτηση πτήσεων μέσω της επιλογής που σας εμφανίζεται

Όταν θέλετε να παρακολουθήσετε την τιμή μιας πτήσης απλά ενεργοποιείτε την επιλογή «Track prices»


Αναζήτηση πτήσεων με πολλαπλές πιθανές πόλεις

Μια πολύ σημαντική λειτουργία του Google flights είναι η δυνατότητα να επιλέξετε μέχρι 5 πόλεις αφετηρίας και μέχρι 5 πόλεις προορισμού. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι θέλετε να πετάξετε από Θεσσαλονίκη για Σιγκαπούρη αλλά δεν θα είχατε και πρόβλημα να πετάξετε από την γειτονική Σόφια (ή και άλλες πόλεις), αν η πτήση είναι πιο φθηνή, όπως βλέπετε και στην παρακάτω φωτό.

Επίσης, ας πούμε ότι δεν είστε σίγουροι για τον προορισμό, έχετε κάποιους συγκεκριμένους στο μυαλό σας, αλλά θέλετε να επιλέξετε εκείνον με την χαμηλότερη τιμή. Μπορείτε να εισάγετε μέχρι 5 πιθανούς προορισμούς και να δείτε όλα τα πιθανά σενάρια.

Στο παρακάτω παράδειγμα, βλέπουμε ότι για τις ημερομηνίες που έχουμε επιλέξει και για ταξίδι business class από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και προς Σιγκαπούρη ή Μπανγκόκ, η φθηνότερη πτήση είναι από Αθήνα για Σιγκαπούρη με την Scoot.


Αναζήτηση πτήσεων όταν χρειάζεστε έμπνευση!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη δυνατότητα του Google flights είναι η αναζήτηση πτήσεων με πολύ γενικές παραμέτρους. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι δεν ξέρετε ακριβώς που θέλετε να πάτε και πότε αλλά θα θέλατα να πάτε σε κάποιο προορισμό της Αμερικής, για μια βδομάδα, τον Μάρτιο του 2018 σε economy class ή ένα ΣΚ σε προορισμό της Ευρώπης.

Διαλέγετε πρώτα την περιοχή/προορισμό που σας ενδιαφέρει. Μπορείτε π.χ. να βάλετε Ηνωμένες Πολιτείες ή Βόρεια Αμερική αν θέλετε να συμπεριλάβετε και τον Καναδά. Μπορείτε να είστε ακόμα πιο συγκεκριμένοι και να βάλετε π.χ. Καλιφόρνια, αν σας ενδιαφέρει η πανέμορφη πολιτεία της Δυτικής ακτής. Όπως προείπαμε, μπορείτε να δηλώσετε μέχρι 5 αφετηρίες και 5 προορισμούς.

Μπορείτε να ορίσετε την διάρκεια του ταξιδιού (π.χ. ΣΚ) και τον μήνα που σας ενδιαφέρει.

Στο παρακάτω παράδειγμα, βλέπουμε χάρτη με τους φθηνότερους προορισμούς στην Ευρώπη για ένα ΣΚ τον Μάιο από την Αθήνα. Πατώντας στον προορισμό, μπορείτε να δείτε τις εταιρείες που προσφέρουν τις φθηνότερες πτήσεις.

Επίλογος

Το Google flights είναι ένα πραγματικό πολύ «δυνατό εργαλείο» που κάθε ταξιδιώτης που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να μάθει να «παίζει στα δάχτυλα»!! Είναι ιδιαίτερα εύχρηστο οπότε ο καλύτερος τρόπος για να το μάθετε είναι απλά να «παίξετε» μαζί του και να ανακαλύψετε όλες τις δυνατότητές του. Εμείς σας παρουσιάσαμε τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του, τα υπόλοιπα είναι στα χέρια σας!

No Comments