ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ALPHA BONUS ΠΟΝΤΩΝ ΣΕ ΜΙΛΙΑ ΤΗΣ AEGEAN ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ALPHA BONUS

Στις αρχές του Δεκέμβρη, το πρόγραμμα Bonus της Alpha Bank ανακοίνωσε μια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των πόντων σας η οποία άλλαξε επίσης τον τρόπο με τον οποίο μετρατρέπονται οι Bonus πόντοι σε μίλια της Aegean. Δυστυχώς, αυτή η αλλαγή προκάλεσε μεγάλη «αναστάτωση» στους απανταχού mile collectors (και ειδικά σε εμάς!) οπότε ερευνήσαμε το θέμα και σας φέρνουμε τα, όπως θα δείτε, καλά νέα τελικά…

Οι βασικές αλλάγες του προγράμματος
  • Όλοι οι πόντοι στις κάρτες στις οποίες είστε κύριος κάτοχος εμφανίζονται σε έναν ενιαίο λογαριασμό, My Bonus. Αυτό από τη μία διευκολύνει τη διαχείρηση των πόντων γιατί σας δίνει τη δυνατότητα να βλέπετε το σύνολο και να μην χρειάζεται να μεταφέρετε τους πόντους από την μια κάρτα στην άλλη. Ωστόσο, δημιουργεί και κάποια θέματα….
  • Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι πια δεν μπορείτε να δείτε πόσους πόντους έχετε μαζέψει από κάθε κάρτα ξεχωριστά. Αυτό ίσως να μην είναι μεγάλο πρόβλημα αν είστε ο κύριος κάτοχος και ουσιαστικά όλοι οι πόντοι ανήκουν σε εσάς. Αν όμως θέλετε περισσότερο έλεγχο του πώς μοιράζονται οι πόντοι σας σε κάθε κάρτα τότε η καινούρια λειτουργία είναι προβληματική.
  • Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι ακόμα περισσότερο προβληματική αν έχετε εκδώσει και επιπλέον κάρτες (δευτερεύουσες) σε π.χ. άλλα μέλη της οικογένειάς σας (δηλαδή, ας πούμε ότι έιστε κύριος κάτοχος μιας AMEX Premium και έχετε εκδώσει και μια δευτερεύουσα για τον γιό ή σύντροφό σας). Οι πόντοι που μαζεύονται από την δευτερεύσουσα κάρτα συγκεντρώνονται στον ενιαίο My Bonus λογαριασμό του κύριου μέλους το οποίο και πάλι δημιουργεί πρόβλημα διαχείρισης. Δηλαδή, ο κάτοχος της δευτερεύουσας κάρτας δεν έχει πλήρη έλεγχο και γνώση των πόσων πόντων έχει στην κατοχή του γιατί οι πόντοι που έχουν μαζευτεί από κάθε κάρτα ξεχωριστά δεν φαίνονται πια.
  • Η αλλαγή όμως που δημιούργησε την μεγαλύτερη αναστάτωση ήταν το γεγονός ότι πια μόνο οι πόντοι που μαζεύονται στην Aegean Bonus visa (δηλαδή αγορές που έχουν γίνει αποκλειστικά με την κάρτα) μετατρέπονται αυτόματα σε μίλια της Aegean στο τέλος κάθε μήνα, όχι οι πόντοι πoυ έχουν μεταφερθεί από άλλες κάρτες π.χ. AMEX Premium. Πριν πάθετε ανακοπή όμως (!) η βασική λέξη εδώ είναι το «αυτόματα» γιατί όπως ανακαλύψαμε στη πράξη μετά από μερικά τηλεφωνήματα μπορούν και οι πόντοι που μαζεύονται από άλλες κάρτες να γίνουν μίλια της Aegean αν έχετε την Aegean Bonus visa όπως ίσχυε δηλαδή και παλιά. Απλά χρείαζεται μια μεγαλύτερη διαδικασία όπως θα δείτε παρακάτω…

Τι σημαίνει όλο αυτό πρακτικά και πώς μετατρέπετε όλους τους πόντους σε μίλια

Ας δούμε λοιπόν τα πιθανά σενάρια:

  • Ως κύριος κάτοχος θέλετε να μετατρέψετε όλους τους πόντους σε μίλια: Αρχικά δεν χρειάζεται καμία μεταφορά πόντων από άλλες κάρτες στην Aegean Visa. Μια και ο λογαρισμός My Bonus είναι ενιαίος όλες οι κάρτες «βλέπουν» όλους τους πόντους. Για να μετατρέψετε σε μίλια λοιπόν πόντους από αγορές που έχουν γίνει από τις άλλες κάρτες, καλείτε την Aegean, τους δίνεται τον αριθμό της Aegean Visa που είναι συνδεδεμένη με τον λογαριασμό σας Miles+Bonus, εκείνοι «βλέπουν» όλους τους πόντους συγκεντρωτικά και μπορούν πια να τους μετατρέψουν όλους σε μίλια. Όπως και πριν, πρέπει να έχετε τουλάχιστον μια Aegean visa στην κατοχή σας για να γίνει αυτό. Το τηλεφωνικό κέντρο της Aegean μπορεί δηλαδή να δεί όλους τους πόντους του My Bonus λογαριασμού σας μόνο μέσω της Aegean visa.
  • Θέλετε να στείλετε πόντους σε έναν τρίτο (π.χ. η μητέρα θέλει να στείλει τους πόντους της στο γιο για να τους κάνει μίλια), ο οποίος είναι κάτοχος μιας Aegean visa: Μέσω web banking ή τηλεφωνικά μεταφέρετε όσους πόντους θέλετε από τον My Bonus λογαριασμό σας στην Aegean visa κάποιου άλλου. Ο τρίτος μπορεί να μετατρέψει όλους τους πόντους σε μίλια καλώντας την Aegean με την παραπάνω διαδικασία.
  • Ο δευτερεύων κάτοχος μιας κάρτας της οποίας εσείς είστε κύριος κάτοχος θέλει να μετατρέψει πόντους σε μίλια. Δηλαδή, ας πούμε ότι κάποιος είναι ο κύριος κάτοχος μια Bonus Premium Amex αλλά έχει εκδώσει και μία δευτερεύουσα κάρτα για τον/την σύντροφό του. Οι πόντοι και των δύο καρτών μαζεύονται συγκεντρωτικά στον My Bonus λογαριασμό του κύριου μέλους. Με άλλα λόγια, όταν έχουμε ένα κύριο και ένα πρόσθετο μέλος όλοι οι πόντοι ουσιαστικά «ανήκουν» στο κύριο μέλος το οποίο είναι υπεύθυνο για την διαχείρισή τους. Αν λοιπόν ο κάτοχος της πρόσθετης κάρτας θέλει να μεταφέρει πόντους στην δική του Aegean visa και να τους μετατρέψει σε μίλια τότε πρέπει το κύριο μέλος να αιτηθεί την μεταφορά όπως προαναφέραμε. Ο δευτερεύων κάτοχος μπορεί μετά να καλέσει την Aegean και να μετατρέψει τους πόντους σε μίλια όπως προαναφέραμε.

Επίλογος

Οι αλλαγές στην διαχείριση Bonus πόντων απλοποίησαν κάπως τα πράγματα αλλά έφεραν και αρκετές δυσκολίες, ειδικά για τους κατόχους πρόσθετων καρτών. Το βασικό όμως είναι ότι μπορείτε ακόμα να μετατρέπετε όλους τους πόντους σας σε μίλια της Aegean το οποίο είχε αγχώσει τους πάντες. Κοινώς το «ευαγγέλιο» του «ξοδεύω με την Premium AMEX και μετατρέπω τα πάντα σε μίλια μέσω της Aegean visa» ζεί και βασιλεύει!

No Comments