ΠΟΣΑ ΜΙΛΙΑ ΘΑ ΣΥΛΛΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΜΟΥ

Μια ερώτηση που ακούμε πολύ συχνά είναι το πόσα μίλια δικαιούμαστε να συλλέξουμε από μια πτήση. Δεν είναι λίγες οι ιστορίες γνωστών μας οι οποίοι με έκπληξη ανακάλυψαν μετά την πτήση τους ότι δεν πήραν καθόλου μίλια ή ότι πήραν πολύ λιγότερα από ό,τι περίμεναν. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορείτε να αποφύγετε να είστε το επόμενο θύμα!

Τα μίλια που συλλέγουμε από κάθε πτήση συνήθως χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: μίλια αναβάθμισης (tier miles) και μίλια εξαργύρωσης (reward miles). Τα μίλια αναβάθμισης μας βοηθούν να «ανέβουμε» βαθμίδα στο εκάστοτε πρόγραμμα επιβράβευσης. Για παράδειγμα, εάν είστε Silver μέλος του προγράμματος Miles+Bonus της Aegean, χρειάζεται να συλλέξετε 24.000 μίλια (αρκεί η Aegean Airlines να ήταν σε τουλάχιστον 4 πτήσεις η εταιρεία που εκτελούσε το δρομολόγιο) ή 48.000 μίλια αναβάθμισης (με οποιαδήποτε εταιρεία της Star Alliance) μέσα σε 12 μήνες για να γίνετε Gold μέλος.

Τα μίλια εξαργύρωσης, όπως υποδηλώνει και η λέξη, χρησιμοποιούνται για την εξαργύρωση πτήσεων ή άλλων προνομίων με τους συνεργάτες του προγράμματος πχ. διαμονή σε ξενοδοχεία, ενοικίαση αυτοκινήτου με την Hertz κτλ.

Τo πόσα μίλια θα συλλέξουμε από κάθε κατηγορία συνήθως εξαρτάται από κάποιους βασικούς παράγοντες: την εταιρεία που εκτελεί την πτήση (operating carrier), τον ναύλο (fare class) του εισιτηρίου, το πρόγραμμα επιβράβευσης στο οποίο πιστώνουμε τα μίλια μας, την βαθμίδα μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβράβευσης και φυσικά, την απόσταση μεταξύ των δύο προορισμών. Ας δούμε λοιπόν όλες αυτές τις παραμέτρους λίγο πιο αναλυτικά.

Απόσταση: Ο πιο απλός παράγοντας. Αν πετάξουμε από Αθήνα για Λονδίνο, ξέρουμε ότι η «καθαρή» απόσταση είναι 1495 μίλια. Με αυτή τη βάση αρχίζουμε να υπολογίζουμε τα μίλια που θα συλλέξουμε. Όλες οι αεροπορικές έχουν τις δικές τους μεθόδους για να μετρούν την απόσταση οι οποίες βέβαια δεν έχουν συνήθως μεγάλη απόκλιση.

Ναύλος, εταιρεία που εκτελεί την πτήση και πρόγραμμα επιβράβευσης: Είναι ο πιο βασικός συνδυασμός παραγόντων για τη συλλογή μιλίων. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα Miles&Bonus, τα εισιτήρια ναύλου U, T και P της Aegean Airlines για πτήσεις εξωτερικού, συγκεντρώνουν σε μίλια αναβάθμισης το 75% της «καθαρής» απόστασης. Αντιθέτως, τα ακριβότερα εισιτήρια, ναύλου Υ, Μ, Β και H  συγκεντρώνουν το 125%. Ωστόσο, αν πετάξετε π.χ. με Swiss Airlines με εισιτήριο ναύλου Κ και πιστώσετε αυτά τα μίλια στον λογαριασμό σας Miles+Bonus της Aegean τότε, προς το παρόν, δεν θα λάβετε καθόλου μίλια μια και η συγκέντρωση μιλίων δεν είναι δυνατή με τον συγκεκριμένο ναύλο! Αν όμως στην τελευταία περίπτωση είστε μέλη του προγράμματος Miles & More της Lufthansa και πιστώσετε τα μίλια σας εκεί, τότε θα πάρετε 125 μίλια για πτήση στην Ευρώπη. Σημασία λοιπόν έχει πάντα ο ναύλος του εισιτηρίου της εταιρείας που εκτελεί την πτήση και σε πoιό πρόγραμμα επιβράβευσης πιστώνονται τα μίλια. Οπότε, πρέπει να προσέχετε πάντα αυτό τον συνδυασμό παραγόντων για να ξέρετε ποιό εισιτήριο σας συμφέρει να κλείσετε και πού να πιστώσετε τα μίλια για να μην έχετε άσχημες εκπλήξεις! Μπορείτε να δείτε όλα τα ποσοστά συγκέντρωσης στο πρόγραμμα Miles+Bonus της Aegean εδώ. Όταν κάνετε μία κράτηση με την Aegean μπορείτε εύκολα να δείτε τον ναύλο του εισιτηρίου και τη συγκέντρωση μιλίων αναβάθμισης, εμφανίζοντας τα στοιχεία της πτήσης και παρατηρώντας δύο βασικά σημεία:

Ναύλος και συγκέντρωση μιλίων


Βαθμίδα:
Η βαθμίδα σας στο πρόγραμμα επιβράβευσης, συνήθως επηρεάζει μόνο τα μίλια εξαργύρωσης που θα συλλέξετε. Για παράδειγμα, τα χρυσά μέλη του Miles+Bonus κερδίζουν 20% επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κάθε πτήση τους με Aegean ή Olympic Air (όχι με κάποιο άλλο συνεργάτη).

Για πτήσεις που εκτελούνται με Aegean/Olympic και πιστώνονται στο Miles+Bonus μπορείτε πάντα να υπολογίζετε το πόσα μίλια αναβάθμισης και επιβράβευσης θα πάρετε μέσω του συγκεκριμένου υπολογιστή. Για πιο εξελιγμένους υπολογιστές μιλίων, πατήστε εδώ.

No Comments