REVIEW: QATAR AIRWAYS A350 BUSINESS CLASS DOHA-SINGAPORE

Η Qatar Airways εκτελεί 3 απευθείας πτήσεις την ημέρα από Ντόχα για Σιγκαπούρη εξυπηρετώντας έτσι ένα ευρύ φάσμα επιβατών και διευκολύνοντας σημαντικά τις ανταποκρίσεις από Αθήνα (ή από άλλους προορισμούς). Η πρώτη πτήση φτάνει στη Σιγκαπούρη 9.15πμ, οπότε εξυπηρετεί ιδιαίτερα όσους ενδεχομένως πάνε για δουλειά και έχουν κάποια πρωινή συνάντηση ενώ οι άλλες δύο πτήσεις προσγειώνονται στις 3.40μμ ή 8.15μμ. Εμείς, ύστερα από την πτήση μας Αθήνα-Ντόχα και μια 2ωρη σχεδόν παραμονή στο εντυπωσιακό Al Mourjan business lounge στη Ντόχα ήμασταν έτοιμοι πια για τον επίλογο και την πτήση μας σε business class για Σιγκαπούρη, με συνολική διάρκεια περίπου 8 ώρες, η οποία αναχωρούσε στις 8.15μμ. Πάμε να δούμε λοιπόν πώς ήταν η εμπειρία μας με την «Καλύτερη Business Class” στον κόσμο για το 2017 σύμφωνα με τα έγκυρα βραβεία Skytrax:


Γενική εντύπωση: Η business class της Qatar airways στο Α350 (όπως και στο B787 και Α380) είναι αναμφισβήτητα μια κορυφαία εμπειρία! Η θέση και η διαρρύθμιση της καμπίνας προσφέρουν άνεση, ευρυχωρία και πολύ λειτουργικότητα μετατρέποντας έτσι ένα πολύωρο ταξίδι σε εμπειρία που δεν θα θέλετε να τελειώσει! Σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό επίπεδο σέρβις, φαγητού και γενικότερων υπηρεσιών θα λέγαμε ότι πλησιάζει το τέλειο, με μοναδικό ίσως «παράπτωμα» την έλλειψη γρήγορου και λίγο πιο φθηνού ίντερνετ.

Κράτηση: Η Qatar Airways είναι μέλος της oneworld alliance οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίλια για εξαργύρωση σε εταιρείες όπως η British Airways ή American Airlines για να κάνετε κράτηση. Εμείς χρησιμοποιήσαμε μίλια του Privilege Club της Qatar. Η πτήση μας απλής μετάβασης σε business class από Αθήνα για Σιγκαπούρη μέσω Ντόχα μας κόστισε 70.000 μίλια και €44.45. Ωστόσο μην ξεχνάτε ότι η Qatar Airways πολύ συχνά έχει προσφορές (όπως αυτή παλιότερα) που μπορείτε να βρείτε πτήσεις για Σιγκαπούρη σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, προσφέρονται bonus μίλια στο πρόγραμμα Privilege Club τα οποία μετά μπορείτε να εξαργυρώσετε σε όλο το δίκτυο της oneworld ή για πτήσεις όπως αυτή από Αθήνα-Σιγκαπούρη! Για να κάνετε κράτηση ή εξαργύρωση μπορείτε να πατήσετε εδώ.

Lounge: Για την δίωρη σχεδόν ανταπόκρισή μας στο αεροδρόμιο Hamad της Ντόχα κατευθυνθήκαμε στο Al Mourjan business lounge το οποίο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και πρωτοποριακό lounge για το οποίο θα βρείτε εκτενή κριτική εδώ. Με λίγα λόγια είναι απλά ένα business lounge-βαρόμετρο για όλα τα υπόλοιπα το οποίο βάζει πολύ ψηλά των πήχη στις υπηρεσίες και στον γενικότερο σχεδιασμό.

Θέση: Όλες οι πτήσεις της Qatar Airways για Σιγκαπούρη εκτελούνται με αεροσκάφος A350 το οποίο είναι ό,τι πιο μοντέρνο υπάρχει αυτή τη στιγμή στους αιθέρες. Με του που θα μπείτε στην business class αυτό που θα προσέξετε είναι το πόσο ευρύχωρη και ευάερη είναι η καμπίνα σε σχέση με άλλα αεροσκάφη. Η θέση της business class στο A350 είναι ουσιαστικά ακριβώς η ίδια με αυτή που θα βρείτε και στα A380 και Β787 (Dreamliner) της Qatar Airways. Είναι βασισμένη στην, κατά τους περισσότερους, πιο λειτουργική διαρρύθμιση, την λεγόμενη 1-2-1 reverse herringbone η οποία προσφέρει άμεση πρόσβαση στο διάδρομο σε όλους τους επιβάτες της business class. Η business έχει 36 θέσεις (9 σειρές) με τις μονές θέσεις στην πλευρά των παραθύρων να είναι ιδανικές για όσους ταξιδεύουν μόνοι ενώ οι δυάδες στην μέση για όσους έχουν συνταξιδιώτη (αν και έχουν διαχωριστικό αν τύχει και καθίσετε εκεί με κάποιον/α που δεν γνωρίζετε). Όπως και η καμπίνα, έτσι και οι θέσεις είναι «ανοιχτές» οπότε δεν προσφέρουν πλήρη ιδιωτικότητα αλλά είναι πολύ αναπαυτικές και εργονομικά σχεδιασμένες. Η business class  χωρίζεται σε δύο κομμάτια, το μπροστινό με 6 σειρές και το πίσω με 3 σειρές. Ενδιάμεσα δεσπόζει ένας μικρός χώρος συγκέντρωσης/όρθιο μπαρ όπου κατά τη διάρκεια της πτήσης μπορείτε να απολαύσετε σαμπάνια ή σνακ. Η πίσω καμπίνα της business class είναι λίγο πιο «ήσυχη» λόγω των λιγότερων θέσεων αλλά βρίσκεται και πιο κοντά στην θεωρητικά πιο θορυβώδη economy. Όλες οι θέσεις διαθέτουν άπλετο αποθηκευτικό χώρο ή γενικά χώρο όπου μπορείτε να ακουμπήσετε τα προσωπικά σας αντικείμενα για να έχετε εύκολη πρόσβαση. Επίσης διαθέτουν πρίζα (multiplug) και θύρα USB. Ως κρεβάτι, η θέση είναι πλήρως ανακλινόμενη και ως εκ τούτου ιδιαίτερα άνετη, με πολύ καλή υποστήριξη στη μέση και το κεφάλι (σας δίνεται ένα μεγάλο, μαλακό μαξιλάρι και κουβέρτα). Επίσης, έχετε αρκετό χώρο για να απλώσετε τα πόδια και μπορείτε εύκολα να βγείτε από τη θέση. Δείτε και τις παρακάτω φωτογραφίες με λεπτομέρειες όλων των παραπάνω:

Χώρος αποθήκευσης

Χώρος αποθήκευσης και multiplug/θύρα USB (στα δεξιά)

Χώρος αποθήκευσης

Το μπαρ στη μέση της καμπίνας

Φαγητό/Σέρβις: Το βασικό γνώρισμα του σέρβις στην business class της Qatar Airways είναι ότι μπορείτε να πάρετε το γεύμα σας όποτε εσείς θελήσετε (dine on demand) το οποίο είναι σημαντικότατο πλεονέκτημα σε σχέση με τις περισσότερες εταιρείες που λειτουργούν με συγκεκριμένο ωράριο φαγητού. Επίσης, για πτήσεις από την Ντόχα σας δίνεται η δυνατότητα να προ-επιλέξετε το κυρίως πιάτο σας από το μενού 14 μέρες έως 24 ώρες πριν την πτήση σας. Στην αρχή του σέρβις η (ευγενικότατη) αεροσυνοδός, αφού μας συστήθηκε και μας εξήγησε την «ιδέα» του dine on demand, μας ρώτησε αν θα θέλαμε να μας «κρατήσει» τις επιλογές φαγητού μας για πιο μετά σε περίπτωση που θέλαμε να κοιμηθούμε κατευθείαν μετά την απογείωση ή εν πάση περιπτώσει δεν θέλαμε να δειπνήσουμε εκείνη τη στιγμή (ειδικά π.χ. αν έχετε φάει κάτι νωρίτερα στο lounge). Κατά την επιβίβαση μας προσέφεραν κάτι να πιούμε (επιλέξαμε φυσικά σαμπάνια!) και πριν (καθ’ως και μετά) το γεύμα μας προσέφεραν επίσης κρύα ή ζεστή πετσέτα καθώς και ποτό συνοδευόμενο από ξηρούς καρπούς. Από τα φαγητά, ό,τι δοκιμάσαμε ήταν πολύ γευστικό και με όμορφη παρουσίαση. Η Qatar Airways επίσης προσφέρει μια μεγάλη λίστα από ποτά (κρασιά, σαμπάνια κτλ.) για να συνοδεύσετε το γεύμα σας. Πέρα από τα διάφορα κοκτέιλ και κλασσικά ποτά, η λίστα περιείχε 3 λευκά κρασιά, 3 κόκκινα, 2 ηδύποτα και 2 είδη σαμπάνιας (Lanson Black Label, Lanson Brut Rose). Καθ’όλη τη διάρκεια της πτήσης το σέρβις ήταν ευχάριστο, αποτελεσματικό και εξυπηρετικό χωρίς να γίνεται «βαρύ». Γενικά το προσωπικό της είναι πολύ καλά εκπαιδευμένο (όπως είθισται στις αεροπορικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής) και φαίνεται ότι η Qatar Airways έχει επενδύσει σημαντικά  σε αυτό τον τομέα και την όλη «εμπειρία» του γεύματος.

Προεπιλέγοντας το γεύμα μας μέσω της διαχείρισης της κράτησης (manage my booking)

Σύστημα Ψυχαγωγίας/Ίντερνετ: Όλες οι business class θέσεις στο Α350 διαθέτουν μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας, 17.2 ιντσών. Η οθόνη ελέγχεται είτε μέσω αφής, είτε πατώντας απευθείας πάνω της είτε χρησιμοποιώντας το μικρό κοντρόλ που βρίσκεται δίπλα στη θέση. Διαθέτει πάρα πολλές επιλογές (σχεδόν 3.000!) από ταινίες, σειρές και άλλα προγράμματα ψυχαγωγίας οπότε δεν θα δυσκολευτείτε να «γεμίσετε» το χρόνο σας. Επίσης μπορείτε να δείτε την πορεία της πτήσης τόσο μέσω του ψηφιακού χάρτη όσο και ζώντανα από την κάμερα που βρίσκεται στην ουρά του αεροπλάνου! Τέλος, μας προσφέρθηκαν noise-cancelling ακουστικά τα οποία ήταν μια χαρά αλλά προτιμούμε να χρησιμοποιούμε τα δικά μας, κορυφαία, Bose QuietComfort 35. Στο Α350 η Qatar airways προσφέρει επίσης ίντερνετ το οποίο όμως λίγο μας απογοήτευσε. Πέρα από τα πρώτα 10MB που σας δίνονται δωρεάν, οι επιλογές για περαιτέρω αγορά δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Η ακριβότερη επιλογή είναι τα $20 για 200MB τα οποία φυσικά δεν είναι πολλά για μια μεγάλη πτήση. Ιδανικά, θα θέλαμε το ίντερνετ να ήταν απεριόριστο, ακόμα και αν ήταν λίγο πιο ακριβό.

Το κοντρόλ της οθόνης δίπλα στη θέση

Τα ακουστικά ήταν τα ίδια με αυτά της πτήσης μας από Αθήνα για Ντόχα

Οι επιλογές για αγορά ίντερνετ

Δυστυχώς δεν καταφέραμε να «πιάσουμε» μεγάλες ταχύτητες χρησιμοποιώντας τα 10 δωρεάν MB

Amenity Kit: Το νεσεσέρ του amenity kit επιμελείται η εταιρεία Brics ενώ τα προϊόντα που περιέχονται είναι της Monte Vabiano. Στην πτήση μας, μια και ήταν τον Οκτώβριο, το kit ήταν σε ροζ χρώματα ως ένδειξη υποστήριξης της προσπάθειας κατά του καρκίνου του μαστού. Ωραία κίνηση ευαισθητοποίησης! Το kit περιείχε: ενυδατική κρέμα, ενυδατικό σπρέι για το πρόσωπο, κρέμα χειλιών, κάλτσες, ωτοασπίδες, και μάσκα ύπνου. Στις τουαλέτες μπορείτε επίσης να βρείτε σετ οδοντόβουρτσα/οδοντόκρεμα και ξυραφάκι/κρέμα ξυρίσματος. Τέλος, μας εδώσαν πιτζάμες (σε διάφορα μεγέθη) και παντόφλες της Αγγλικής εταιρείας The White Company

Amenities στην τουαλέτα

Amenities στην τουαλέτα

No Comments