ΠΩΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΗ ΜΕ STAR ALLIANCE

Η εύρεση διαθεσιμότητας για εξαργύρωση είναι ίσως το βασικότερο βήμα για να αξιοποιήσετε τα μίλια που έχετε μαζέψει. Στο κάτω-κάτω, τα μίλια από μόνα τους δεν έχουν καμία αξία αν δεν μπορείτε να τα εξαργυρώσετε για μια πτήση. Δυστυχώς, αν έχετε μίλια στο Miles+Bonus της Aegean θα έχετε παρατηρήσει ότι η εύρεση διαθεσιμότητας για πτήσεις Star Alliance (εκτός Aegean) δεν είναι και η πιο εύκολη διαδικασία. Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να βρίσκετε διαθεσιμότητα σε πτήσεις Star Alliance τις οποίες μετά μπορείτε να κλείσετε χρησιμοποιώντας μίλια εξαργύρωσης της Aegean. Στο σχετικά άμεσο μέλλον υπάρχουν επίσης φήμες ότι η Star Alliance θα δημιουργήσει μια κοινή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορεί να γίνει αναζήτηση και εξαργύρωση πτήσεων για όλες τις εταιρείες μέλη. Μέχρι τότε όμως, εμείς θα σας παρουσιάσουμε τους δύο πιο εύκολους, άμεσους και κυρίως δωρεάν τρόπους για να βρίσκετε διαθεσιμότητα για εξαργύρωση με την Star Alliance.

Κατ’αρχάς καλό είναι να ξέρετε ότι οι εξαργυρώσεις με τα μίλια της Aegean έχουν μερικές ιδιαιτερότητες:

  • Οι εξαργυρώσεις για πτήσεις της Aegean ή της Olympic μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά μέσω του λογαριασμού σας Miles+Bonus (στην ενότητα «Εξαργύρωση Μιλίων» στο κεντρικό μενού). Αν δεν έχετε Miles+Bonus και κάνετε εξαργύρωση κατευθείαν με τους Bonus πόντους σας της Alpha Bank, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το link.
  • Για οποιαδήποτε εξαργύρωση με άλλες εταιρείες Star Alliance πρέπει αναγκαστικά να καλέσετε το τηλεφωνικό κέντρο της Aegean για να μάθετε τη διαθεσιμότητα και να ολοκληρώσετε την κράτηση. Δυστυχώς, για κάθε κράτηση μέσω του τηλεφωνικού κέντρου χρεώνεστε €20 τέλος έκδοσης (το ίδιο θα χρεωθείτε αν μετά ξανακαλέσετε για να π.χ. ακυρώσετε την κράτηση).
  • Στις εξαργυρώσεις Star Alliance η Aegean επιτρέπει μόνο ένα σταθμό ανταπόκρισης και μέχρι 24 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε, για παράδειγμα, να πετάξετε από Αθήνα για Μπανγκόκ μπορείτε να πετάξετε από Αθήνα-Φρανκφούρτη και από εκεί για Μπανγκόκ, αρκεί επίσης η ανταπόκρισή σας στη Φρανκφούρτη να μην είναι πάνω από 24 ώρες (να μην είναι στάση, stopover, δηλαδή). Αν βρίσκατε διαθεσιμότητα για εξαργύρωση π.χ. Αθήνα- Φρανκφούρτη-Βιέννη- Μπανγκόκ δεν θα μπορούσατε να το κάνετε εξαργύρωση όλο ως μία κράτηση γιατί περιέχει πάνω από μία ανταπόκριση. Θα έπρεπε λοιπόν να «σπάσετε» ένα από τα σκέλη και να το κάνετε ξεχωριστή κράτηση, χρησιμοποιώντας έτσι και περισσότερα μίλια.

Καλό είναι λοιπόν, προτού καλέσετε το τηλεφωνικό κέντρο της Aegean, να έχετε μια εικόνα της διαθεσιμότητας και του ποιές πτήσεις σας ενδιαφέρουν. Θα μπορέσετε έτσι πιο εύκολα να κατευθύνετε και τον/την υπάλληλο στο τηλεφωνικό κέντρο μια και αρκετές φορές μας έχει τύχει να μην «βλέπουν» την διαθέσιμη πτήση στο σύστημά τους αλλά να την εντοπίζουν μόλις τους δίνουμε τις λεπτομέρειες τις οποίες εμείς έχουμε ήδη βρει μέσω των παρακάτω εργαλείων. Ενίοτε, μπορεί η πτήση να είναι διαθέσιμη αλλά να σας ενημερώσουν στο τηλεφωνικό κέντρο ότι η Aegean δεν έχει πρόσβαση λόγω περιορισμού στον αριθμό των εισιτηρίων. Ομολογουμένως, οι εταιρείες μπορεί να έχουν κάποιες διαφορές ως προς το πόσα εισιτήρια τους γίνονται διαθέσιμα από τις υπόλοιπες εταιρείες Star Alliance (κοινώς, για παράδειγμα, η Thai μπορεί να μην απελευθερώνει τις ίδιες θέσεις για εξαργύρωση στην Aegean και στην United). Συνήθως όμως η διαθεσιμότητα είναι λίγο-πολύ η ίδια οπότε αν σας συμβεί κάτι τέτοιο να επιμείνετε ή απλά ξανακαλέστε αργότερα.

United airlines

Η United έχει την πιο εύκολη και πρακτική μηχανή αναζήτησης διαθεσιμότητας. Δεν χρειάζεται καν να κάνετε κάποια εγγραφή ή ιδιαίτερη προεργασία! Πάτε απλά σε αυτό το link και ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες:

Πολύ εύχρηστο και κατανοητό interface. Απλά εισάγετε τον προορισμό, τις ημερομηνίες που σας ενδιαφέρουν και τη θέση (economy, business ή first)

Εκτενές ημερολόγιο που σας ενημερώνει για την καθημερινή διαθεσιμότητα. Κάτω, μπορείτε να δείτε την πρώτη επιλογή βάσει των κριτηρίων σας (συνήθως βασίζεται στη γρηγορότερη διαδρομή). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βλέπουμε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα σε business class από Αθήνα για Μπανγκόκ με την Turkish airlines

Πατώντας το «details» μπορείτε να δείτε ολές τις λεπτομέρειες της πτήσης όπως την εταιρεία που εκτελεί κάθε πτήση, τον τύπο του αεροσκάφους, τη διάρκεια της κάθε πτήσης και της ανταπόκρισης κτλ.

Μερικές σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να θυμάστε:

  • Οι φόροι και τα μίλια που χρεώνει η United δεν είναι τα ίδια με αυτά που θα χρεωθείτε από το Miles+Bonus της Aegean (ή από το όποιο πρόγραμμα επιβράβευσης χρησιμοποιείτε) μια και η κάθε εταιρεία έχει τους δικούς τις κανόνες. Το τηλεφωνικό κέντρο της Aegean θα σας επιβεβαιώσει τους φόρους που θα πληρώσετε. Όσο για τα μίλια, μπορείτε πάντα να απευθύνεστε στο σχετικό πίνακα της Aegean εδώ
  • Η United, όπως και πολλές άλλες εταιρείες, έχουν κάποιους συνεργάτες έκτος Star Alliance στους οποίους μπορεί να επιτρέπουν εξαργύρωση μιλίων στα μέλη του προγράμματος επιβράβευσης της ίδιας της United. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε και εσείς να κάνετε την ίδια εξαργύρωση ως μέλη του Miles+Bonus. Χονδρικά να θυμάστε ότι με μίλια της Aegean μπορείτε να κάνετε εξαργύρωση μόνο με εταιρείες Star Alliance και με την Olympic.
  • Η United (όπως και πολλές άλλες εταιρείες) επιτρέπει στα μέλη του προγράμματος επιβράβευσής της να κάνουν εξαργύρωση σε πτήσεις με πάνω από ένα ενδιάμεσο σταθμό. Κάποιες εταιρείες μάλιστα, όπως η Air Canada, επιτρέπουν ακόμα και στάσεις (δηλαδή ανταπόκριση πάνω από 24 ώρες). Όταν βλέπετε τέτοια δρομολόγια στη μηχανή αναζήτησης της United να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να τα κλείσετε μέσω της Aegean (ως μια κράτηση) για τους λόγους που προείπαμε.
  • Για κάποιο λόγο, η μηχανή αναζήτησης της United δεν δείχνει διαθεσιμότητα στις πτήσεις της Singapore Airlines. Αυτό είναι σημαντικό μειονέκτημα μια και εν λόγω εταιρεία θεωρείται από τις κορυφαίες παγκοσμίως και αν βρείτε διαθεσιμότητα σε business class καλό είναι να την εκμεταλλευτείτε γιατί σπανίζει! (σε First class δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε εξαργύρωση αν δεν είστε μέλη του προγράμματος επιβράβευσης της Singapore Airlines). Ευτυχώς αυτό διορθώνεται με τον επόμενο τρόπο που θα σας παρουσιάσουμε…

ANA

H Ιαπωνική εκπρόσωπος της Star Alliance παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη μηχανή αναζήτησης, η οποία δείχνει και την διαθεσιμότητα της Singapore Airlines, αλλά είναι λίγο πιο δύσχρηστη και απαιτεί περισσότερα βήματα. Αν όμως αφιερώσετε λίγο χρόνο για να εξοικειωθείτε με τη χρήση της, και σε συνδυασμό με τη μηχανή της United, δεν θα σας ξεφεύγει ούτε εισιτήριο για εξαργύρωση! Πρώτα επισκεφτείτε το site της ANA πατώντας εδώ. Από εκεί και πέρα, ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες:

Πρώτα πρέπει να κάνετε εγγραφή στο πρόγραμμα επιβράβευσης της ANA

Αφού ολοκληρώσετε την εγγραφή, συνδεθείτε κανονικά στο λογαριασμό σας

Στη συνέχεια, συνδεθείτε με τη μηχανή αναζήτησης για εξαργυρώσεις (award booking)

Από εδώ και πέρα τα πράγματα γίνονται λίγο πιό εύκολα! Διαλέξετε «open jaw» αν το δρομολόγιό σας έχει διαφορετική πόλη αναχώρησης από εκείνη της επιστροφής. Το «multiple cities/mixed» classes σας επιτρέπει κάτι αντίστοιχο αλλά και τη δυνατότητα να επιλέξετε πολλαπλά classes π.χ μια πτήση business class και μια πτήση first

Εδώ επιβεβαιώνουμε τη διαθεσιμότητα για την ίδια πτήση που είχαμε βρεί και μέσω της United στο προηγούμενο παράδειγμα

Οι ίδιες λεπτομέρειες που αναφέραμε παραπάνω για την United ισχύουν και για την ANA με τη διαφορά ότι μπορείτε να βρείτε διαθεσιμότητα για εξαργύρωση και με την Singapore Airlines. Nα θυμάστε επίσης ότι στις κρατήσεις mixed class χρεώνεστε πάντα τα μίλια για την ακριβότερη θέση. Με άλλα λόγια, αν κάνετε μια κράτηση από Χονγκ Κονγκ για Μπανγκόκ σε business class και από εκεί με ανταπόκριση για Φρανκφούρτη σε first class, όλη η κράτηση θα θεωρηθεί first class και θα χρεωθείτε και τα αντίστοιχα μίλια.

No Comments