REVIEW: AEGEAN AIRLINES ATHENS-SANTORINI

Έχοντας δοκιμάσει πολλές φορές την Aegean airlines/Olympic για πτήσεις εσωτερικού, αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το review για να κάνουμε μια σύγκριση με την Ellinair και την Sky Express. Πετάξαμε λοιπόν από Αθήνα για Σαντορίνη (το ίδιο δρομολόγιο που δοκιμάσαμε και με τις άλλες δύο εταιρείες) με το A321 μια και η Aegean/Olympic εκτελεί αυτό το δρομολόγιο με μεγάλα αεροπλάνα, κυρίως A320/A321. Ας δούμε λοιπόν πώς ήταν η εμπειρία μας.


Γενική εντύπωση: Αν είστε μέλος του Miles+Bonus και ειδικά Gold (ή και Silver) τότε η Aegean/Olympic πρέπει να είναι αναμφισβήτητα η πρώτη σας επιλογή για πτήσεις εσωτερικού, αρκεί φυσικά να μην έχει μεγάλη διαφορά στην τιμή. Τα αεροσκάφη είναι συνήθως πιο άνετα και ειδικά αν είστε Gold, το γεγονός ότι μπορείτε να διαλέγετε τις καλύτερες θέσεις και να πάρετε δωρεάν βαλίτσα στους GoLight ναύλους είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Αν πάλι δεν είστε μέλη του Miles+Bonus, ή είστε Star Alliance Gold με κάποια άλλη εταιρεία, τότε δεν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτά τα προνόμια (ή και τα υπόλοιπα Star Alliance Gold προνόμια) και η τιμή γίνεται ξεκάθαρα το βασικό κριτήριο επιλογής σε σχέση με τις άλλες εταιρείες.

Κράτηση και check-in: Η Aegean έχει ομολογουμένως το πιο user-friendly site από όλες τις υπόλοιπες εταιρείες. Κάναμε κράτηση λοιπόν σε GoLight ναύλο ο οποίος μας παρείχε δωρεάν βαλίτσα μια και είμαστε Miles+Bonus Gold. Αυτό που πρέπει να προσέξετε ωστόσο είναι ότι σχεδόν όλες οι πτήσεις της Aegean εκτελούνται, θεωρητικά τουλάχιστον (θα μπούμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες πιο μετά…), από την Olympic Air. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε Star Alliance Gold μέσω κάποιου άλλου προγράμματος επιβράβευσης (π.χ. Senator στο Miles+More της Lufthansa) τότε δεν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε κανένα προνόμιο μια και η Olympic Air δεν θεωρείται μέλος της Star Alliance. Μόνο εάν είστε Miles+Bonus Gold ή Silver μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα προνόμιά σας. Επίσης, πληρώσαμε την πτήση μας με την Alpha Bonus Premium AMEX κερδίζοντας έτσι  8x πόντους για κάθε ευρώ τους οποίους μετά μετατρέψαμε 1:1 σε μίλια της Aegean. Έχοντας ολοκληρώσει την κράτηση, καλέσαμε έπειτα το τηλεφωνικό κέντρο της Aegean για να προεπιλέξουμε τη θέση μας μια και αυτό είναι ένα από τα (σημαντικά) προνόμια των Miles+Bonus Gold και Silver. Βάσει όλων των παραπάνω προνομίων λοιπόν, η εμπειρία μας μέχρι αυτό το σημείο ήταν πολύ θετική μια και σίγουρα αφαιρεί ένα μεγάλο μέρος άγχους πριν από την πτήση αλλά και μας βοηθάει να μεγιστοποιήσουμε τη συλλογή πόντων! Το μόνο που θα θέλαμε μελλοντικά θα ήταν η επιλογή να διαλέγουμε τη θέση μας χωρίς να καλούμε το τηλεφωνικό κέντρο μια και είναι μια πολύ απλή υπηρεσία που προσφέρουν όλες οι μεγάλες αεροπορικές.

Η πτήση φαίνεται ότι εκτελείται από την Aegean…..

Ωστόσο το boarding pass λέει Olympic…

Lounge: Όντας Miles+Bonus Gold, είχαμε πρόσβαση στο βασικό lounge της Aegean στο αεροδρόμιο Αθηνών. Μπορείτε να βρείτε μια εκτενή κριτική/review του lounge εδώ. Αν και προτιμούμε το lounge της Lufthansa, δυστυχώς δεν είχαμε πρόσβαση λόγω του ότι η πτήση δεν εκτελείτο από εταιρεία Star Alliance.

Θέση/Αεροπλάνο: Όπως προαναφέραμε, η Aegean συνήθως εκτελεί αυτό το δρομολόγιο με μεγαλύτερα αεροπλάνα από άλλες εταιρείες, συνήθως με A320/321. Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα είναι πολύ άνετα και οι θέσεις έχουν αρκετό χώρο για τα πόδια. Αν είστε δε Miles+Bonus Gold ή Silver, τότε μπορείτε να προεπιλέξετε τη θέση σας πριν «ανοίξει» το check-in. Στις πτήσεις για Σαντορίνη, δεν προσφέρεται business class οπότε μπορείτε να διαλέξετε όλες τις θέσεις. Εμείς πάντα επιλέγουμε κάποια θέση στην πρώτη σειρά μια και έτσι εξασφαλίζουμε πολύ χώρο για τα πόδια και την δυνατότητα να είμαστε από τους πρώτους στην αποβίβαση. Τα μεγάλα αεροσκάφη της Aegean προσφέρουν εξάλλου και πολύ χώρο για χειραποσκευές, γεγονός που σημαίνει ότι η μικρή βαλίτσα μας χωράει άνετα και δεν χρειάζεται να την κάνουμε check-in, όπως μας έτυχε στην πτήση μας με την Sky Express. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο είναι ότι το αεροσκάφος καθώς και όλη η εσωτερική του διακόσμηση/branding ήταν της Aegean (ακόμα και κάποιες από τις ανακοινώσεις έγιναν ως Aegean). Αυτό είναι κάτι το οποίο καλό θα ήταν να διορθωθεί αν η πτήση εκτελείται θεωρητικά από την Olympic Air μια και δημιουργεί σύγχυση και οδηγεί, δικαιολογημένα, σε παράπονα από μέλη άλλων Star Alliance προγραμμάτων που δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα προνόμιά τους.

Άλλη μια (λανθασμένη) αναφορά σε προνόμια Star Alliance Gold κατά την επιβίβαση

Πρώτη σειρά

Aegean A321 σειρές 9 και 10. Οι θέσεις στη σειρά 9 έχουν πολύ χώρο για τα πόδια αλλά δεν έχουν ανάκλιση

Aegean A321 σειρά 24: Όλες οι θέσεις έχουν έξτρα χώρο για τα πόδια και ανάκλιση

Φαγητό/Εξυπηρέτηση: Το σέρβις της Aegean στην πτήση μας ήταν πολύ ευχάριστο. Όπως έχουμε ξαναπεί, οι μικρές αυτές πτήσεις δεν είναι ενδεικτικές της γενικότερης εξυπηρέτησης μιας εταιρείας αλλά μια και έχουμε πετάξει αναρίθμητες φορές με Aegean, τόσο σε economy όσο σε και business, ξέρουμε ότι το σέρβις κινείται γενικά σε υψηλά επίπεδα. Η παρουσίαση των αεροσυνοδών είναι πάντα άψογη αν και ίσως όχι το ίδιο εντυπωσιακή με εκείνη των Ellinair και Sky Express. Στη συγκεκριμένη πτήση, όπως και συνήθως, μας προσφέρθηκαν καραμέλες, ένα μικρό σνακ καθώς και ένα υγρό μαντηλάκι. Αν θέλετε νερό, πρέπει να το ζητήσετε ξεχωριστά.

No Comments