REVIEW: AEGEAN AIRLINES BUSINESS CLASS

Η business class της Aegean airlines ακολουθεί λίγο-πολύ τα ίδια πρότυπα που θα βρείτε στις περισσότερες Ευρωπαϊκές εταιρείες. Δικαιολογούν λοιπόν τα προνόμια που προσφέρει τα υψηλότερο κόστος σε σχέση με την economy; Εμείς δοκιμάσαμε την business class της Aegean σε μία από τις μεγαλύτερες πτήσεις, από Αθήνα για Παρίσι, και σας παραθέτουμε την άποψή μας:


Γενική εντύπωση: Η business class της Aegean, όπως και σχεδόν όλων των Ευρωπαϊκών εταιρειών, δεν έχει φυσικά καμία σχέση με την εμπειρία σε μεγάλα αεροσκάφη υπερατλαντικών πτήσεων. Συγκριτικά με τις άλλες Ευρωπαϊκές εταιρείες, η Aegean κινείται σε παρόμοια επίπεδα αλλά προσφέρει πολλή ευελιξία στα εισιτήρια (αλλαγή/ακύρωση). Σίγουρα δεν θα πληρώναμε πολύ παραπάνω για την εμπειρία, ειδικά ως Star Alliance Gold, αλλά σε χαμηλή τιμή (+€60-80 από economy one-way) αποτελεί μια καλή επιλογή για να συλλέξετε μίλια, ειδικά αν χρειάζεστε ευελιξία.

Κράτηση: H business class στην Aegean airlines έχει δύο βασικά προνόμια που δεν συναντάμε συχνά: α) τη δυνατότητα να αλλάξετε την πτήση σας δωρεάν, πληρώνοντας απλά την ενδεχόμενη διαφορά στην τιμή του ναύλου και β) τη δυνατότητα να ακυρώσετε την πτήση σας με μόνη χρέωση €20 επειδή πρέπει να καλέσετε το τηλεφωνικό κέντρο για να γίνει η ακύρωση. Να θυμάστε απλά ότι αυτά τα προνόμια δεν ισχύουν αν έχετε κάνει αναβάθμιση σε business class μέσω κουπονιού (ισχύει μόνο για όλους του ναύλους Flex ή  GoLight εκτός των ναύλων U, T kai P) των Miles+Bonus Gold/Silver. Σε αυτή την περίπτωση ισχύουν οι κανόνες του αρχικού ναύλου. Επίσης, τα economy εισιτήρια που έχουν αναβαθμιστεί με κουπόνι μπορούν μόνο να αλλαχθούν ή να ακυρωθούν (χάνετε και το κουπόνι) καλώντας το τηλεφωνικό κέντρο οπότε θα χρεωθείτε σίγουρα €20. Για να βρείτε τις καλύτερες προσφορές για όλους τους μήνες και να κάνετε κράτηση σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το low fare calendar πατώντας εδώ.

Checkin: Το check-in στο αεροδρόμιο Αθηνών ήταν, όπως πάντα, πολύ εύκολο και γρήγορο, ειδικά για τους επιβάτες Business class/Star Alliance Gold. Οι ουρές στο check-in της Business class/Star Alliance Gold ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη και μετά περάσαμε από το Star Alliance Gold fast track στο έλεγχο. Εν ολίγοις, ήμασταν στο lounge μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά από την άφιξή μας στο αεροδρόμιο! Μέχρι αυτό το σημείο όμως τα προνόμια θα ήταν τα ίδια ακόμα και αν πετούσαμε economy ως Star Alliance Gold…

Lounge:  Οι business class επιβάτες έχουν πρόσβαση στο βασικό lounge της Aegean στο αεροδρόμιο Αθηνών που βρίσκεται στις Β πύλες (στις Α πύλες, για τους εκτός Σένγκεν προορισμούς, η Aegean χρησιμοποιεί το Swissport Executive Lounge). Το lounge της Aegean είναι ένα οκ lounge χωρίς κάτι το ιδιαίτερο και για το οποίο μπορείτε να βρείτε παλιότερη κριτική μας εδώ (το lounge ωστόσο πρόκειται να ανακαινιστεί όπως είχαμε πεί και σε προηγούμενο άρθρο). Συνήθως προτιμούμε το lounge της Lufthansa, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Και πάλι, πρόσβαση στο lounge θα είχαμε και ως Star Alliance Gold χωρίς απαραίτητα να πετάμε business class. Αν πετάτε για προορισμούς εκτός Σένγκεν τότε θα χρησιμοποιήσετε το lounge της Swissport στις Α πύλες. Όπως θα δείτε και από τις παρακάτω φωτογραφίες είναι ένα σχετικά αδιάφορο lounge στο οποίο δεν αξίζει να περάσετε πάνω από 30-45′.

Swissport lounge @ Athens airport (A gates)

Επιβίβαση και Θέση: Η Aegean είναι πολύ καλή στο να αναγνωρίζει τα προνόμια των Business class/Star Alliance Gold επιβατών και έτσι ήμασταν οι πρώτοι που επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο, όπως «προστάζει» ο κανόνας. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο σημαντικό προνόμιο μια και σας δίνει τη δυνατότητα να βρείτε αμέσως χώρο για τη χειραποσκευή σας χωρίς άγχος. Η Aegean εκτελεί σχεδόν όλα τα δρομολόγιά της στην Ευρώπη με αεροσκάφη τύπου Α320/1. Ως επιβάτης business μπορείτε να προ-επιλέξετε τη θέση σας στο αεροπλάνο καλώντας το τηλεφωνικό κέντρο (θα έπρεπε βέβαια αυτό να μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά). Ιδανικά, προτιμήστε μια από τις θέσεις στην πρώτη σειρά μια και παρέχουν περισσότερο χώρο για τα πόδια. Αν πετούσαμε economy ωστόσο, και πάλι θα είχαμε τη δυνατότητα να προεπιλέξουμε τη θέση μας σε όλες τις πτήσεις της Aegean/Olympic ως Miles+Bonus Gold (αυτό το προνόμιο δεν ισχύει αν είστε Star Alliance Gold με άλλη εταιρεία). Η business class είναι στην «κλασσική» διαρρύθμιση 2×2 με ένα κενό στη μέση των θέσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποθηκεύσετε προσωπικά αντικείμενα. Πέρα από αυτό όμως δεν διαφέρει σε τίποτα από τις θέσεις στην economy. Ειδικά αν ταξιδεύετε με A321 και μπορέσετε να προ-επιλέξετε τη θέση σας σε μία από τις εξόδους κινδύνου (δείτε και τις παρακάτω φωτό) τότε η economy δεν έχει πολλά να ζηλέψει από μια απλή θέση στη business class.

Πρώτη σειρά business class

Aegean A321 σειρές 9 και 10 στην economy. Οι θέσεις στη σειρά 9 έχουν πολύ χώρο για τα πόδια αλλά δεν έχουν ανάκλιση

Aegean A321 σειρά 24 στην economy. Όλες οι θέσεις έχουν έξτρα χώρο για τα πόδια και ανάκλιση

Φαγητό/Εξυπηρέτηση: Εδώ ίσως βρίσκεται και η μεγαλύτερη διαφορά με την economy. Το φαγητό είναι σίγουρα «αναβαθμισμένο» και συνήθως έχετε να επιλέξετε μεταξύ δύο κυρίως πιάτων ενώ θα σας προσφερθεί επίσης ένα ορεκτικό, καθώς και γλυκό. Από ποτά, η Aegean συνήθως προσφέρει δύο επιλογές από λευκά κρασιά και άλλες δύο από κόκκινα καθώς και άλλα οινοπνευματώδη. Επίσης μπορείτε να παραγγείλετε espresso ή cappuccino Illy ο οποίος είναι σίγουρα μια ωραία «πινελιά» στην όλη εμπειρία που όσο απλή και αν ακούγεται δεν εκτελείται πάντα επιτυχώς από όλες τις εταιρείες, όπως ανακαλύψαμε ακόμα και στην First class της British Airways!  Το φαγητό στην πτήση μας, όπως και σε άλλες στο παρελθόν, ήταν πολύ γευστικό και με καλή παρουσίαση και είναι σημαντικό ότι η Aegean πάντα προσφέρει Ελληνικές «γεύσεις» όπως και αρμόζει σε μια Ελληνική εταιρεία. Το σέρβις ήταν πολύ εξυπηρετικό (χωρίς ωστόσο να διαφέρει ιδιαίτερα από αυτό της economy) και αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή και στο τέλος του γεύματος μας προσφέρθηκε ζεστή πετσέτα.

No Comments