STATUS MATCH/CHALLENGE: ΠΩΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ STATUS ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

H απόκτηση top status στα διάφορα προγράμματα επιβράβευσης ξενοδοχείων, αεροπορικών κτλ. αναμφίβολα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια μας προσφέροντας μια πληθώρα προνομίων. Δυστυχώς όμως, το να αποκτήσει κάποιος top status είναι συνήθως αρκετά δύσκολο και απαιτεί πολλά ταξίδια, έξοδα και ενίοτε αρκετή τρέλα! Δεν θα ήταν πιο εύκολο λοιπόν αν μπορούσαμε με λιγότερη ή καθόλου προσπάθεια να αποκτήσουμε αυτό το πολυπόθητο status; Αυτή είναι η φιλοσοφία του status match/challenge!

Τι είναι το status match/challenge; 

Στην καλύτερη εκδοχή, το status match είναι όταν μια αεροπορική εταιρεία ή αλυσίδα ξενοδοχείων επιτρέπει σε ένα μέλος του προγράμματος επιβράβευσής της να αποκτήσει δωρεάν και χωρίς καμία προσπάθεια top status βάσει αντίστοιχου status που έχει ήδη σε ανταγωνιστικό πρόγραμμα. Η λογική πίσω από αυτό είναι ότι έτσι η εταιρεία θα σας δελεάσει να την χρησιποιήσετε και ενδεχομένως θα σας «κερδίσει» έτσι ως τακτικό μέλος. Για παράδειγμα, το 2016 η Alitalia πρόσφερε status match σε Silver, Gold και Platinum μέλη προγραμμάτων εκτός SkyTeam (της συμμαχίας στην οποία ανήκει). Σε αυτή την περίπτωση, οι εταιρείες συνήθως κάνουν status match στο αντίστοιχο επίπεδο του δικού τους προγράμματος (πχ. αν ήσασταν Gold σε κάποιο άλλο πρόγραμμα η Alitalia σας έκανε status match στο Freccia Alata Club του δικού της προγράμματος) αν και βέβαια αυτό δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρο. Επίσης, σχεδόν πάντα, οι εταιρείες αποφεύγουν να κάνουν status match από εταιρείες μέλη της ίδιας συμμαχίας π.χ. από Lufthansa σε Turkish). Συνήθως αυτό που απαιτείται είναι τουλάχιστον μια φωτοτυπία του status σας στο αντίστοιχο πρόγραμμα επιβράβευσης (μην κάνετε καμία «εξυπνάδα» προσπαθώντας να ξεγελάσετε την εταιρεία, θα το καταλάβουν…) και αρκετές φορές κάποια απόδειξη των πτήσεων που έχετε ολοκληρώσει τον τελευταίο χρόνο.

Ωστόσο, κάποιες εταιρείες έχουν ως πολιτική να μην κάνουν ποτέ status match για διάφορους λόγους (μια από αυτές τις εταιρείες είναι η Aegean καθώς και η British airways και αρκετές άλλες).

Στην ομολογουμένως πιο δίκαιη εκδοχή, οι εταιρείες προσφέρουν status μέσω μιας «πρόκλησης», το λεγόμενο status challenge, και μπορεί να μην απαιτούν καν να έχετε status με κάποια άλλη ανταγωνίστρια εταιρεία. Με άλλα λόγια, η εταιρεία θέλει να της αποδείξει το μέλος ότι είναι διατεθειμένο να «ιδρώσει» λίγο για το status και να ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα μέρος των τυπικών απαιτήσεων συνήθως όμως σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα Starwood Preferred Guest τρέχει ένα ανάλογο status challenge για το οποίο γράψαμε πρόσφατα και αποτελεί έναν αρκετά πιο εύκολο τρόπο να γίνει κάποιος SPG Platinum. Αντίστοιχα challenges έχουν συνήθως και οι αμερικάνικες αεροπορικές εταιρείες όπως η American Airlines και η United.

Πότε και πώς αξίζει να το «κυνηγήσετε»; 

Οι λόγοι για να επιδιώξετε ένα status match/challenge είναι προφανείς ωστόσο το timing παίζει πολύ σημαντικό ρόλο! Το βασικό είναι να μεγιστοποιήσετε αφενός τις πιθανότητες επιτύχιας, επιλέγοντας το σωστό πρόγραμμα το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες σας, και αφετέρου να αποκτήσετε το καινούριο status για όσο το δυνατό μεγαλύτερη διάρκεια.

Συνήθως τα status match/challenge τα επιδιώκουμε είτε γιατί θέλουμε status σε ένα άλλο alliance για να είμαστε πλήρως «καλυμμένοι» με όσες περισσότερες εταιρείες (π.χ. έχουμε status στην Star Alliance και θέλουμε να αποκτήσουμε και στην oneworld) είτε για να αυξήσουμε τη διάρκεια του status μας σε ένα alliance λίγο πριν το χάσουμε (π.χ. το status μας στην British airways κοντεύει να λήξει και για να κρατήσουμε το status στην oneworld επιδιώκουμε status match/challenge σε μια άλλη εταιρεία της oneworld). Στη δεύτερη περίπτωση, το σοφό είναι λοιπόν να προσπαθήσετε να επιτύχετε το status match/challenge λίγο πριν λήψει το υπάρχον status σας (εκτός φυσικά και αν συντρέχουν άλλοι περιοριστικοί παράγοντες όπως π.χ. αν η εταιρεία προσφέρει status match μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα). Διαφορετικά, αν μιλάμε για status match/challenge εκτός alliance τότε μπορείτε να το επιδώξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, αν έχετε status στην Star Alliance αλλά έχετε πολλές επερχόμενες πτήσεις με oneworld και θέλετε να έχετε status τότε επιδιώξτε το match/challenge λίγο πριν ξεκινήσετε τις πτήσεις σας. Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται και από τους όρους και τις προϋποθέσεις του εκάστοτε match/challenge. Στην πρόσφατη περίπτωση του προγράμματος SPG, για παράδειγμα, αν επιτύχετε το challenge μετά τον Μάρτιο του 2018 τότε το status σας θα ισχύει για ένα επιπλέον χρόνο σε σύγκριση με το αν το επιτύχετε πριν το Μάρτιο. Βέβαια, όπως και σε κάθε challenge, το ζητούμενο είναι να πετύχουμε το σκοπό οπότε αν ξέρατε για παράδειγμα ότι από τον Γενάρη εως το Φλεβάρη θα έχετε τις απαιτούμενες διαμονές σε ξενοδοχεία SPG λόγω δουλειάς αλλά μετά τον Φλεβάρη το πιθανό είναι να μην έχετε καμία, τότε προφανώς θα επιλέξετε να ξεκινήσετε το challenge τη χρονική περίοδο που έχετε τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Τα status match/challenge αξίζουν επίσης ιδιαίτερα λίγο πριν ή και μετά την συγχώνευση εταιρειών γιατί έτσι μπορείτε σχεδόν σίγουρα να πετύχετε με ένα σμπάρο δυό τρυγόνια! Για παράδειγμα, από τότε που η Marriott εξαγόρασε την Starwood προσφέρει δωρεάν και άμεσο status match στο πρόγραμμά της για όλα τα τακτικά μέλη του προγράμματος SPG της Starwood εξασφαλίζοντας έτσι status σε δύο ξενοδοχειακές αλυσίδες-κολοσσούς!

Επίλογος

Να θυμάστε ότι το «παιχνίδι» των status match είναι λίγο αβέβαιο: το ότι κάποιος με ίδιο status με εσάς πέτυχε match δεν σημαίνει ότι και εσείς θα μπορέσετε. Οι κανόνες της κάθε εταιρείας αλλάζουν πολλές φορές ανάλογα με την περίσταση. Τα challenges από την άλλη είναι λίγο πιο σίγουρα μια και απαιτούν την συμπλήρωση κάποιων τυπικών απαιτήσεων. Συνήθως οι εταιρείες προσφέρουν μόνο ένα status match/challenge ανα μερικά χρόνια οπότε καλό είναι να είστε σίγουροι ότι θα το χρησιμοποιήσετε αφού το πετύχετε.

Για να πάρετε μια ιδέα του τι περίπου μπορείτε να πετύχετε με το υπάρχον status σας μπορείτε να μεταβείτε στον ιστότοπο του statusmatcher.com. Εδώ θα βρείτε αναφορές από άλλους επίδοξους «κυνηγούς» status και θα σας βοηθήσει να καταλάβετε που έχετε τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία! Happy hunger (status) games!

No Comments